Algemeen

Hoe wordt een uitvaart op maat gemaakt?

Een uitvaart is niet zomaar een gelegenheid, het kan een heel bijzonder iets zijn in teken van de persoon die is overleden, maar je moet het er dan wel zo naar maken. Je kunt een uitvaart op maat laten maken, mits je hier natuurlijk het budget voor hebt. Maar hoe maak je dan zo’n uitvaart op maat? Hieronder geven we je een paar tips om dit te kunnen realiseren.

Wat wilt de overledene?

Als eerste is het goed om na te gaan wat de overleden persoon wilde. Misschien heb je van te voren wel met hem of haar gesproken, maar het kan ook zijn dat hij of zij de wensen op papier heeft uitgeschreven. Om respect te tonen aan de overledene is het belangrijk dat er aan deze wensen gehouden wordt.

Thema

Bij een uitvaart op maat hoort ook een thema. Dit hoeft niet uitgebreid te zijn, het kan bijvoorbeeld al om één of twee kleuren gaan die een thema vormen. Ook bloemen zijn een perfect voorbeeld van hoe je een thema kan creëren. Zorg dat de condoleance tekst engels ook aansluit op het thema.

De ceremonie personaliseren

Daarna is het tijd om naar de ceremonie inhoudelijk te gaan kijken en deze te gaan personaliseren. Je kunt dit bijvoorbeeld doen door muziek af te spelen die de persoon in kwestie mooi of leuk vond om naar te luisteren. Ook kun je sprekers uitnodigen die iets komen vertellen over de persoon die is overleden, meestal zijn dit positieve herinneringen waar ook om gelachen kan worden. Als laatste is het nog heel persoonlijk om een presentatie te maken waar foto’s en video’s van de overleden persoon in terug te zien zijn.

De locatie

Je moet ook nog een locatie hebben voor de ceremonie, het is het belangrijkste dat het voor alle dierbaren een toegankelijke locatie is. Het is tevens ook belangrijk om rekening te houden met de overleden persoon, als hij of zij gelovig was, dan is de ceremonie laten plaatsvinden in een kerk misschien wel heel belangrijk.

Persoonlijke details

Als laatste kun je nog wat persoonlijke details toevoegen aan de ceremonie die het nog net iets persoonlijker maken. Denk bijvoorbeeld aan wat spullen van die persoon neerzetten, ook foto’s laten afdrukken en die fysiek neerzetten kan een goede toevoeging zijn aan de ruimte om diegene te herdenken. Je kunt dus ontzettend veel doen om zo’n uitvaart persoonlijk te maken.

Je houd misschien ook van..