Algemeen

Tips voor het (be)sparen van geld voor je kind

Wist je dat het opvoeden van je kind tot 23-jarige leeftijd ongeveer 400.000 euro kost? Dat is uiteraard een flink bedrag, dus onderschat het hebben van een kind zeker niet. Met de stijgende energierekeningen en kosten voor boodschappen kan het lastig worden om je kind goed op te voeden. In dit blog geven we je een aantal tips hoe het best geld kan (be)sparen voor je kind.

Sparen met de kinderbijslag en spaarrekening

Als je van plan bent om geld te sparen voor je kind, moet je een kinderspaarrekening openen. Deze spaarrekening heeft verschillende voordelen: je kan gebruikmaken van de jaarlijkse schenkingsvrijstelling en de rente is vaak iets hoger dan bij een reguliere spaarrekening. Bovendien is het fijn om een aparte rekening te hebben voor je kind, omdat dit veel overzichtelijker is wanneer je je maandelijkse budget opstelt. Maak daarnaast ook gebruik van verschillende tegemoetkomingen. De kinderbijslag is een maandelijks bedrag dat je kunt gebruiken als spaargeld totdat je kind 18 jaar is. Dit komt in totaal uit op ongeveer 17.500 euro, wat dus een mooi bedrag is om een studie of rijbewijs mee te financieren.

Kies de juiste abonnementen

Voor verschillende type abonnementen, zoals voor je telefoon, streamingdiensten en andere lifestyle producten kun je vaak voor een gezinsabonnement kiezen. Vaak komt dit ook goedkoper uit. Kijk daarnaast kritisch naar je budget en bekijk of er abonnementen zijn die je kunt stopzetten om zo genoeg geld over te houden om te sparen. Abonnementen voor beautyproducten, zoals scheermesjes lijken vaak goedkoper op de lange termijn, maar dit zijn producten waar je zuinig mee kan omgaan en dus beter per stuk kan kopen. Daarnaast is het ook slimmer om een abonnement van een streamingdienst af te sluiten die een breed aanbod heeft, zoals Spotify voor muziek of Canalplus voor film en tv.

Check je energieleverancier en verzekeringen

Het wisselen van energieleverancier en zorgverzekeringsmaatschappij kan maar een keer per jaar gedaan worden, dus het is verstandig om dit jaarlijks te checken. Veel energieleveranciers bieden vaak een welkomstpremie voor nieuwe klanten, waardoor je al voor een jaar flink wat geld kan besparen. Daarnaast betalen veel mensen te veel premie voor modules waar ze eigenlijk geen gebruik van maken. Vergelijk dus altijd aan het eind van het jaar verschillende verzekeraars om te kijken of je je premie kan verlagen. Als je ook samen met je partner woont, dan kun je ook kijken of jullie gezamenlijke verzekeringen kunnen nemen en zo de kosten kunnen delen. Zo houden jullie genoeg spaargeld over voor jullie kind!

Je houd misschien ook van..